REPUBLIC GROUP

Az életnek is van ára

A pénz meg tud változtatni egy életet? Igen, képes rá, ahogyan egy tavalyi eset is mutatja, amikor egy magyar kisfiú, Zente súlyos SMA betegségének kezeléséhez 700 millió forintra lett volna szükség. Az SMA egy ritka genetikai betegség, ami az izommozgások gyengüléséhez, majd azok elvesztéséhez, kezelés nélkül pedig végül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezethet.

Egy ilyen kezelés árát nem sokan lennének képesek kifizetni, ezért a család a social médián keresztül próbált meg adományozókat keresni az összeg előteremtésére. Az egész országot megmozgatta az eset: a 700 millió forintot kevesebb mint egy hét alatt sikerült a támogatóknak köszönhetően összegyűjteni, így Zente lett Európában a 4. kisgyerek, aki megkaphatta ezt a méregdrága kezelést.

Az óriási összefogás és siker jegyében egy másik kisfiúnak, Leventének, a megmentésére is indult egy gyűjtés, ami szintén sikerrel zárult. Hazánkban körülbelül két-háromszázra tehető azoknak a száma, akik az SMA valamelyik formájában szenvednek, ezek közül nagyjából száz SMA 1-es beteg lehet - ugyanolyan mint Zente vagy Levente.

Kevés olyan eset van, ami ennyi embert képes megmozgatni és cselekvésre késztetni, ám felmerül a kérdés: vajon a többi beteggel, akiknek drága kezelésekre, gyógyszerekre van szüksége, ki törődik? Milyen módon kellene és lehetne az egészségügyet működőképesebbé tenni, és vajon nem kellene-e az ilyen komoly, életmentő kezelések árát valamilyen szinten féken tartani vagy finanszírozni?