REPUBLIC GROUP

„Csak akkor érzem legálisnak a sorozatnézést, ha beteg vagyok”

Platónt olvas, kiállítások után ajándékokat barkácsol, old school zenékre kattan rá, és nem örült, hogy a Twin Peaks 3. évadában Cooper ügynök sokáig csak saláta volt. Ezúttal a MOME-n 2015-ben végzett Kovács Adél, a Republic Group art directorának Kultúrterrorját olvashatjátok, akinek hamarosan kiállítása is nyílik a Központban.


Könyv

A filozófia és a pszichológia érdekel leginkább. Utoljára Dr. Csernus Imrétől A kiút című könyvet olvastam, most pedig Platón egyik remekművét Az Államot kezdtem el. Lassan haladok velük, mert szeretem kijegyzetelni a számomra fontos részeket, amiken még tudok töprengeni.

 

Film

Kedvelem a fekete humort, ezért olyan filmek tartoznak a kedvenceim közé, mint az Amerikai szépség, a Donnie Darko, a True Romance, a Heathers és a Fargo. A kilencvenes években készült filmeket kifejezetten szeretem, nagyon örülök ha találok még valami jót ebből az időszakból. Nem titkolom, hogy imádom Sandra Bullock romantikus vígjátékait, főleg az Átkozott boszorkákat. Vizuálisan Gaspar Noé Enter The Void című filmje fogott meg a legjobban, illetve Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című alkotása 1972-ből.

TV

Ahogy sok velem egykorú fiatal, sajnos én is sorozatfüggő vagyok. Csak akkor érzem legálisnak a sorozatnézést, ha beteg vagyok. A Twin Peaks teljesen beszippantott amikor először láttam. A harmadik évad szerintem zseniális húzás volt Lynchtől, de nem örültem neki, hogy Cooper ügynök kb. az utolsó pár részig teljesen saláta volt. A True Detective első évadát egy nap alatt kivégeztem. A most készült sorozatok közül a Mr. Robot, a Mindhunter, a Public Enemy és a Csernobil ragadott magával, mert imádom az összeesküvéseket! És ne hagyjuk ki a jó öreg Buffyt, Mulder és Scully ügynök kalandjait, vagy Jack Bauert, aki minden krízist elhárított 24 óra alatt.

Zene

Másfél éve nagyon rápörögtem az old school zenékre. 50-es 70-es évek remekeit hallgatom a legszívesebben. Legkedvesebb előadóim: Etta James, Marvin Gaye, Elvis, Dionne Warwick, Al Green, Gil Scott-Heron, Cornelius Brothers&Sister Roses. Nagy kedvencem még a Fleetwood Mac zenekar is. Egyébként bármikor meghallgatok egy jó kis Destiny’s Child-nótát.

Magazin

Nem gyűjtöm a nyomtatott magazinokat, online szoktam nézelődni. A Dazed&Confused, a Slee, az Ignant-és a Mindennapi Pszichológia tartozik a kedvenceim közé.

 

Kirándulás

Legutóbb Szekszárd környékén a Sötét Völgyben kirándultam a családommal. Kedvelem a dimbes-dombos tájakat, eldugott tavakat. Imádom a Balaton környékét. Nyáron a Kis Berettyónál bringáztam, ahol sajnos a magas talajvíz miatt poshadt víz szag terjedt mindenfelé, ettől függetlenül a táj festőien gyönyörű volt.

 

Kávé

Én egy teás ember vagyok. Régebben sokat jártam a Sirius teaházba, ahol a kedvencem a piros gyümölcsös hibiszkuszos Bora-bora volt. A hétköznapokat Twinings Earl Grey teával vészelem át.

 

Sport

Nagyon szeretek kocogni. Eddig a Nehru parton futottam, nemrég költöztem a Móricz környékére, így már a Feneketlen-tó körül futók táborát erősítem. Ha jön a hideg behúzódom szaunázni… Az Auróra utcai sztk-ba rendszeresen járok gerinctornára.

 

Program

Ha lemegy a kiállítás őrület, kezdődik a karácsonyi zsongás és belekezdek az ajándék barkácsolásba. Egyébként a MOME-s progik általában jók szoktak lenni, meleg szívvel ajánlom mindenkinek. A legutóbbi jelentős kiállítás, amire elmentem, a „100 Years of Kinetic Art” volt a Rotterdam Kunsthalban. Igazán klassz installációkat láthattam Moholy-Nagy Lászlótól, Jean Tinguely, Alexander Calder művészektől. A kedvenc alkotásom a kiállításról, a nemrég elhunyt Carlos Cruz-Diez színes fényinstallációja volt.

Kovács Adélnak egyébként nemsokára kiállítása nyílik, Free The Art címmel, a felújított Központban. A leírás szerint a "képek különlegessége, hogy elrugaszkodik a digitális világtól, a zavaró kék fénytől és kézzel rajzolt alkotásai impressziókat megörökítő színes, játékos villanások, egyfajta offline Instagram képekként funkcionálnak."

 

Étterem

Gyakran ebédelek a Fruccola salátabárban. A mostani kedvencem a citrusos szója szószos udon tészta. Mennyei íze van! Azért is szeretem ezt a helyet, mert érzékeny gyomrom van, itt mégis bármit megehetek.


(forrás: Kreatív Online)