REPUBLIC GROUP

Kultúrterror: A Maffiózók miatt egész nyáron olaszos ételeket főztem

Szereti az erdőket, a flat white-ot, a rádióslágereket és a horrorokat. Zámbó Anna, a Republic Group head of pr-ja az eheti Kultúrterrorban. Szakmájában amúgy leginkább a kríziskommunikáció érdekli jelenleg, mint mondja, "a legnagyobb fejlődési lehetőséget rejti magában, mert egyszerre kell stratégiailag összetetten gondolkodnod, gyorsnak és empatikusnak lenned".

Könyv

Az utóbbi időben a pszichothrillerek és a disztópiák érdekelnek leginkább.

Paula Hawkinstól A víz mélyén eszméletlenül fordulatos, a hangulata kicsit sötét, de szerintem simán leveri A lány a vonatont. Kicsit féltem attól, hogy Paula Hawkins nem lesz-e „egykötetes” író, de szerencsére bizonyította, hogy nem.

Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! című thrillere is zseniális. Végig abban a hitben voltam, hogy engem biztosan nem tud átverni az író, pedig bizony nagyon is. A könyv fülszövege sok szempontból félrevezető, teljesen más a hangulata, mint olvasás közben. Egy mentálisan sérült nő, a pszichiáter férje és a szerető köré rendeződik a történet, de az érdekes az, hogy egészen a végéig semelyik karaktert sem tudtam egyértelműen szeretni vagy gyűlölni, kifejezetten érdekes, összetett személyiségek születtek.

Margaret Atwoodtól A szolgálólány meséje egyszerre sorozatként és könyvként is magával ragadott. Sokan mondták, hogy a történet nagyon lehúzta őket, de engem sokkal inkább kíváncsivá tett. Szeretem az olyan filmeket és könyveket, amelyek teljesen új keretrendszert állítanak fel, de igazán csak attól lesz egy ilyen mű tökéletes, ha ezeket a szabályokat végig be tudják tartani.

A klasszikusak közül Roald Dahl az örök kedvencem. Ha tartalmasabb novellákat szeretnék olvasni, 16 éves korom óta ezt veszem le a polcról.


Film

A romantikus filmeken kívül minden jöhet, de az ultimate kedvenceim a horrorfilmek, csak kevés a jó belőlük. Ha választanom kellene, akkor az egyik klasszikus favoritom Kubricktól a Shining, minden részlete zseniális, Jack Nicholson pedig hatalmasat alakított benne.

 

„Újabbak” közül az It és az Árvaház  című film ragadott magával, utóbbinak Guillermo del Toro a producere.

   

Nem horror témában a Darabokban, a Fekete Párduc és John Wick 2 tetszettek leginkább az elmúlt évben.

 


Zene

A kreatív szektorban fura lesz ilyet mondani, de őszintén szólva én azokat a számokat hallgatom, amelyek a rádiós toplistákat vezetik. Ha stílust kéne választanom, akkor jelenleg az EDM-et szeretem leginkább: Avicii, Kygo, Axwell stb.

 

6 évig tanultam zenélni, fuvoláztam, ezért a komoly zene sem áll távol tőlem, ám azt leginkább főzés mellett hallgatom. A Netflix Chef’s Table sorozata inspirált, Chopin mellett még izgalmasabb ételvariációkat találok ki.


Színdarab

Régen sokszor voltunk a Bárkában, de mióta megszűnt, már kevesebbet járok színházba. Legutóbb is egy régi bárkás darabot, a Mulatságot néztük meg a Tháliában. A Terror érdekel még nagyon a Katonában, de még nem tudtam rá jegyet szerezni.


Tévéműsor

Szakmai szempontból követem a reklámokat és műsorokat, de főként az HBO Go és a Netflix forgatagában élek. Most éppen a Milliárdok nyomábant nézem, ami egy pénzügyi alapkezelő cég vezetőjéről, az őt lekapcsolni akaró főügyészről és annak feleségének egymásba fonódó történetéről szól, utóbbi szereplő a vállalat pszichológusa is egyben. Igazi amerikai business centrikus sorozat, miközben az évadok során nagyon izgalmas karakterfejlődések alakulnak ki, emiatt egyre inkább árnyalt, kinek akarnánk „drukkolni”.

   

Nagy klasszikus ugyan, de csak előző évben pörgettem végig a Maffiózókat, melynek a sötét, „olaszos” hangulata annyira magával ragadott, hogy egész nyáron olasz ételeket főztem miatta.

 
-
Netflixen ősszel jött ki a Dark, ami egy tökéletesen felépített és csavaros, német horror-thriller. Vannak benne erős részek, de a végén minden a helyére kerül, úgyhogy aki bírja az ilyen típusú filmeket és sorozatokat, ne habozzon megnézni. Az Orange Is The New Black új évadát is nagyon várom. Szerintem ez a sorozat egyszerre szórakoztató, társadalomkritikus, emellett pedig minden évadban tud újat mutatni.

Étterem

Imádom a gasztronómiát, nagyjából minden utazásra az ételeken keresztül emlékszem vissza.

Reggelizni a Flat White-ba és az Á La Maisonba járunk leginkább, előbbi esetében a specialty kávék és egészséges édességek, utóbbi esetében az eggs benedict választék az erősség. Szerintem egy hangulatos vacsorához tökéletes választás a Fióka (kedvenc: supreme csirkemell) vagy a Jamie’s Italian a várban (kedvenc: Julietta pizza), a legjobb sushi szerintem a BuddhaBarban van, hihetetlen ízélmények érik ott az embert. Baráti beülés szintjén a Dobrumba szuper hatással volt rám, rettenetesen finom hummus tálakat ettünk. Balatonon pedig a legjobb barátnőm mutatta meg a Kishableányt, ahol isteni a Bazalt Burger.


Kávé

Flat White, ami nem meglepő módon a Kolosynál található Flat Whiteban a legjobb!


Újság

Nyilván a munkám miatt rengeteg lapot és magazint olvasok, de a szabadidőmben a Jamie Magazin, a BBC History és a Forbes Urban a kedvencem.


Kirándulás

Imádom az erdőket. Az egyik kedvencem Solymáron a Rózsika-forrás, mivel mellette nőttem fel, és iskola után mindig ott játszottunk a testvéreimmel.


Program

A Gourmet Fesztiválra, Rosaliára és a Budavári Borfesztiválra minden évben megyünk, zenei oldalon idén Szigetezni fogunk.

(forrás: 🔗 Kreatív Online)