REPUBLIC GROUP

Markovits László sportvezetésről, inspirációról és pszichológiáról: "Kell, hogy legyen egy emberi oldalunk"

„Édesapámtól egy tanácsot kaptam mindig, ha a munka szóba került: gondolj arra, a fák sem nőnek az égig” – ezt Markovits László kétszeres országos teniszbajnok, a Vasas SC elnöke mondta, akivel arról beszélgettünk, hogyan lesz egy élsportolóból jó vezető, és ehhez kell-e beszédes névjegykártya.

Önt tavaly sokadszorra választották a Vasas elnökévé. Mi kell ahhoz, hogy valaki jó sportvezető legyen?
Fontos tulajdonság a stratégiai gondolkodás, a határozottság, a korrektség, az empátia és a precizitás – persze ez nem csak a sport világában igaz. A miénk talán annyiból speciális közeg, hogy komoly szerepet kaphat a sportmúlt, amely meghatározza, hogy mennyire ismerik el az embert. De számomra az is fontos, hogy szeretem, amit csinálok.

Mit szeret benne leginkább?
Hiszem, hogy minden munkában végső soron a teljesítmény számít. Hogy elérjük azt a célt, amelyet kitűztünk magunknak. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a kreativitás. De szeretek elveszni a részletekben. Ugyanúgy szívesen ötletelek egy grafikához, mint egy programfüzet összeállításához vagy ahhoz, hogy egy rendezvényen hol legyenek a színpad kivetítői. Apró, de fontos részletek, amelyek szintén fontosak a sikerhez. Amikor 2002-ben megválasztottak a Vasas elnökének, még kisebb csapattal kezdtük el a munkát, több feladat hárult egy emberre. Nekem jóval kevesebb vezetői tapasztalatom volt, ezért is szerettem volna mindenben részt venni, mindent megtanulni. És ez ma nagyon sokat számít.

Pedig azt mondják, egy versenysportolóból könnyebben válik hatékony vezető.
Nem szeretem az általánosítást, mert nem minden kiemelkedő sportolóból lesz jó szakember vagy vezető. De az igaz, hogy a versenysportolót sikeressé tevő tulajdonságokat a pályafutás befejezése után is lehet kamatoztatni.  

Önnek például mit adott a versenysport?
Talán azt az előnyt, hogy a kezdetektől fogva otthonosabban mozgok ebben a közegben. Engem az emberek teniszezőként ismertek meg, a sporton keresztül viszonylag széles kapcsolatrendszerem alakult ki. A Markovits név amúgy is jól cseng a magyar sportban, ami főként kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó édesapámnak köszönhető.

Gyakran hasonlítják édesapjához?
Amikor elkezdtem a Vasasnál a munkámat, sokszor előfordult. Egyrészt azért, mert a Spartacus vezetőjeként dolgozott, másrészt hosszabb, sikeresebb sportolói pályafutása volt. Édesapámtól egy tanácsot kaptam mindig, ha a munka szóba került: gondolj arra, a fák sem nőnek az égig. Fontos, hogy mindig realitással és mértéktartással nézzük a dolgokat. És ezt az óta is őrzöm.

Tizenöt éve ül ugyanabban a pozícióban. A nagy cégek vezetői ennyi idő alatt két-három munkahelyet is elfogyasztanak. Ön hogyan tud motivált maradni?
Annyi eltérő időszakban vezettem a Vasast, hogy kicsit olyan érzésem van, mintha több munkahelyem is lett volna. Az első időszakban tele ambícióval, teherbírással és kicsit talán idealistán vágtam bele a munkába; ennek nyomán sikerült új alapokra helyeznünk a klubot. A gazdasági válság idején azonban az életben maradásért küzdöttünk, ami megtorpanást hozott, és személy szerint is elbizonytalanított.

A lemondás is megfordult a fejében?
Volt olyan hullámvölgy, amikor úgy éreztem, akármennyire is teszi az ember dolgát, akármilyen jó kollégákkal is dolgozik, nem jut előbbre. És ennek általában anyagi okai voltak. Ha nincs pénz, lehetünk bármilyen kreatívak és szorgalmasak, nem fogunk tudni eredményt felmutatni. De megérte kitartani. A kormányzat stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, így az elmúlt években minden tekintetben az építkezés került előtérbe.


A nehezebb időkben mivel tudta motiválni a munkatársakat?
Nem kellett, mert a legkilátástalanabb helyzetben is mindenkiben ott volt a tudat, hogy a magyar sport ennél többre hivatott. Ezért is mondom, hogy az anyagiak mellett mennyire fontos a jó közösség megteremtése. Nagyon nem mindegy, hogy a napunk jelentős részét kikkel és milyen hangulatban töltjük el. A csapatmunkában hiszek, amelyben mindenki hozzátehet egy kicsit a nagy egészhez, és kiteljesedhet a saját területén.

Ön hogyan tud kiteljesedni, miből inspirálódik?
Az elért teljesítmény ösztönöz. A riói olimpián és paralimpián összesen hat aranyérmet nyertek a Vasas sportolói, és ez egyedülálló teljesítmény a 106 éves klubunk történetében. De sokat jelent az is, hogy képesek vagyunk egymást inspirálni a munkatársakkal: ha valakinek rosszabb időszaka van, akkor a másik ki tudja húzni őt a gödörből. Azon vagyok, hogy ne csak vezessem, de meg is hallgassam a munkatársakat.Mert a jó vezető jó pszichológus is?
Lehet. Épp a napokban hallottam egy fontos mondatot, amelyben nagyon hiszek: menj minél közelebb a munkatársaidhoz. Hiszem, hogy sokat kell beszélgetni ahhoz, hogy egy csapat együtt lehessen eredményes. Hogy bólogatás helyett mindenki elmondhassa a véleményét, megfogalmazhassa a kritikáját, akár a vezetővel szemben is. Mert nagy hiba azt hinnie, hogy ő mindenhez ért. Egy vezető legyen határozott, de hallja meg kollégái ötleteit, javaslatait. Miközben azt is tudom, milyen fontos a visszajelzés, a hétköznapi figyelmesség, hogy észrevegyük, ha a másikat nyugtalanítja valami. Mindannyiunknak kell, hogy legyen egy emberi oldalunk – és fontos, hogy ezt merjük is megmutatni. Mert a tisztelet sosem abból fakad, hogy kinek mi van a névjegykártyájára írva.

25 Trend, ami nélkül nem létezhetsz 2018-ban

AI, VR, generációk, vizuális kultúra, digitális trendek. Kíváncsi vagy, hogy a technológiai változások milyen hatással vannak a fogyasztókra? Érdekel, hogy a trendekre milyen stratégia mentén és eszközökkel érdemes reagálnia egy márkának? Töltsd le trend-előrejelzésünket!

Feliratkozás