REPUBLIC GROUP

Trendriport #1 - TV: A megbízható médiatípus

Mekkora veszélyt rejt magában a globális streaming-szolgáltatók, mint a Netflix, az Amazon Prime vagy a Disney+ térnyerése? Helyettesíthetik-e a hagyományos televíziózást? Valóban képes-e a lokálisan előállított tartalom visszaszorítani a streaming-szolgáltatók népszerűségét? Nagy Zsolt, a Wienerberger Zrt. marketingvezetője is elmondja személyes tapasztalatait, és azt, hogy miért hirdet egy építőanyag-gyártó a tévében.
 
A televízió a COVID-időszakban is bizonyította, hogy hatékony médiatípus: magas elérés, a márkaépítés és az értékesítés-ösztönzés egyik biztos eszköze. Egyetlen más médiaműfaj sem tud ekkora nézőtömeget egy helyen, egy időben egyszerre összegyűjteni.
 
A 63 milliárdos piacon változatlanul a reklámspotok határozzák meg a szektort, de az új, klasszikus szpoton túli megjelenések is foglalkoztatják a hirdetőket. A járványidőszakban a megnövekedett televíziós és online tartalomfogyasztást azonban nem tudta lekövetni a reklámköltések növekedése: A Nielsen Közönségmérés 18-59-es célcsoportra az év első 18 hetére vonatkozó adatsora szerint 38 százalékkal csökkent a kereskedelmi másodpercmennyiség, csökkent a reklámblokkok száma és ezzel egy időben 3-4 szpottal rövidebbek is lettek a blokkok, a hirdetők száma pedig a 18 héten 30 százalékos csökkenést mutatott.
 
Emellett az tapasztalható, hogy a bezárt kereskedelmi másodpercek helyét jó néhány csatorna nem ajánlókkal, promókkal, hanem műsorral töltötte ki, ami a reklámkörnyezet minőségi javulását eredményezte.
 
„Miért hirdet egy építőanyag-gyártó a tévében? Mert megéri! Minden évben felmerül, hogy megállíthatatlan az új kommunikációs csatornák előretörése, de amikor újrapozicionálás előtt állt a Tondach, bármily szűk is egy tető márka célcsoportja, a hatékony mixből nem hiányozhatott a jó öreg televízió. Azóta az élet igazolta, hogy jó döntést hoztunk, így a költéseink meghatározó részét fordítjuk tévére 2021-ben is. Ne temessük ezt a médiumot, még sokáig megkerülhetetlen marad!”
– mondta Nagy Zsolt István, a Wienerberger Zrt. marketingvezetője.
Nagy Zsolt