REPUBLIC GROUP

Trendriport #2 - Purposeful Branding: Értékelvűség a márkák között

A vásárlóknak egyre fontosabb, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelynek előállítójához felelősségvállalás, az életminőségre gyakorolt pozitív hatás kapcsolódik. Cikkünket Taferner Ákos, a METRO Kereskedelmi Kft. vevőmenedzsment- és marketing vezetőjének ajánlásával publikáljuk, aki napi szinten foglalkozik ezzel a témával.
 
Gred Leonhard jövőkutató, a „Technology vs. Humanity: The Coming Clash Between Man and Machine” című könyv szerzője szerint egy új gazdasági rend, a fenntartható kapitalizmus („people-planet-profit”) felé tartunk. A vásárlók ma már nem elégszenek meg egyszerűen a termékek megvásárlásával, szívesebben választanak olyan árucikket, amelynek előállítójához valamilyen felelősségvállalás kapcsolódik, pozitív hatással van az életminőségre.
 
Az új korszak brandjeinek fel kell tudniuk mutatniuk egy olyan értékelvűséget, amivel a fogyasztók érzelmileg is tudnak azonosulni, az üzleti stratégiájukban a „mit” és „hogyan” helyett a „miért”-re kell megadniuk a választ.
 
Felelős, „purposeful” üzleti stratégiát folytat például a Toms cipőmárka vagy az öko-branding WeWood márka is. Míg a Mastercard 1982-es televíziós reklámja arról szólt, hogy utazz, repülj, élvezd a kártya adta lehetőségeket a világ minden pontján, addig a cég egyik legújabb terméke egy olyan bankkártya, mely jelzi az egyes átutalásokhoz kapcsolódó környezeti terhelés mértékét. Sok vállalat csatlakozott már az Ellen MacArthur Foundation kezdeményezéséhez, amely a „Körforgásos Gazdaság” (Circulator Economy) jegyében az ökológiai lábnyom csökkentéséért harcol.
 
Hannah Jones, a Nike fenntarthatósági vezetője szerint: „Ha a márkád nem áll ki valamilyen ügyért, magáért a márkáért sem éri meg kiállni!
 
 
„A szállodák, éttermek és vendéglátóegységek, valamint a hazai magánvállalkozók partnereként, a vásárlóinkat a lehető legtöbb területen fenntartható megoldásokkal támogatjuk. Emellett együttműködésre törekszünk velük a mindennapi munka során. Az ő fejlődésüket támogatva igyekszünk sikeres vállalatot és erős márkát építeni”
– mondja Taferner Ákos, METRO Kereskedelmi Kft. vevőmenedzsment- és marketing vezetője.Tasi Dóra, a Jacobs Douwe Egberts kategória menedzsere.  
Taferner Akos