KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ

KIHÍVÁS:

A Katona József Színház Budapest, de talán az egész ország legnépszerűbb kőszínháza, az előadások állandó teltházzal futnak, az új bemutatókra hónapokkal az esemény előtt elkelnek a jegyek. A színháznak tehát első pillantásra nincs oka az aggodalomra, mégsem akartak megállni ezen a ponton, hanem tovább akartak lépni. Azt akarták, hogy ne pusztán teltház legyen, hanem fiatalok töltsék meg a színházat. Nem csak a színházkedvelő közönséget akarták megszólítani, hanem egy felnövő generációval akarták megkedveltetni a műfajt. Mivel a Katona mindig is nyitott volt az új, innovatív megoldásokra, ez volt a tökéletes pillanat arra, hogy a színház és a Republic Group találkozzon.  

MEGOLDÁS:

Olyan megoldást kerestünk, ami többet mond el a színházról, mint amit eddig tudtunk róla. Ami olyan aspektust kínál, amivel korábban még nem találkoztunk. Mivel a színház ekkor már készült a Színházak Éjszakájára, evidens volt, hogy mi is ebben a produkcióban gondolkodunk. Ők is különleges előadásban gondolkodtak, mi is valami extra megoldást kerestünk, ami a 360°-os látószögű kamerán keresztüli élő közvetítésben öltött testet. A 360°-os streammel egy olyan technikai megoldást választottunk, ami már nem teljesen ismeretlen, de még mindig újdonságnak számít, még mindig egy új és izgalmas képivilágot jelent. Ráadásul megteremti a bennfentesség érzését, hiszen, aki telefonján, a tabletjén, vagy a számítógépén nézte a közvetítést az úgy érezhette, hogy a színészekkel együtt áll a színpadon, olyan részleteket, finom momentumokat vehetett észre, amit a nézőtéren ülők nem láthattak. A társulat, Shakespeare Hamletjének egérfogó jelenetén dolgozott, a színészeket három fiatal rendező között sorsolták ki, akik a maguk értelmezésében állították színpadra az ikonikussá vált jelenetet. A produkció címe így „Egérfogó háromszor” lett. A kommunikáció középpontjába az egyedülálló színpadi élményt állítottuk, azt hangsúlyoztuk, hogy most bárki a szereplők bőrébe bújhat, bárki lehet Hamlet, bárkiből válhat dán királyfi. Ezeket a motívumokat hoztuk vissza a vizuálokban, és a webes kommunikációban is. A szeptember 16-án este háromszor is futó előadást este 8-tól, és 10-től követhette nyomon Facebookon a közönség.  

EREDMÉNY:

A Katona József Színházzal való együttműködésünk sikeres volt. Az elsőként streamelt, nyolcórás előadást követően, még az este tízes is abszolút teltházzal ment, noha a korábbi években a harmadik előadásra mindig megcsappant a nézőszám. A livestreamet a közvetítés napján közel 8000-en követték, mára 12579 megtekintésnél jár. A színház és a Republic Group együttműködéséről beszámolt a nyomtatott és az online sajtó is, valamint több tv stáb forgatott a Katonában.

-

Releváns munkák